Fotografering med søppel og Neopan

Hamburg Süd. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Hamburg Süd. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Det er ofte fristende å kjøpe det beste og råeste av fotoutstyret og tro at bildene blir fantastiske av den grunn. Noen typer fotografering “krever” selvsagt en viss kvalitet på utstyret for å oppnå ønsket resultat, men til andre typer fotografering kan det meste funke. Alt fra pinhole i ei gammel skoeske til et kompaktkamera fra søppelkurven er ting jeg bruker.

Et kamera jeg fotograferer ofte med er et Canon kompaktkamera jeg plukket ut av søppelet. Fikk heldigvis berget det før det møtte den sikre døden. Blir trist av å tenke på at det skulle endt opp på dynga, men glad for at jeg reddet det. Kameraet var bare et billig kompaktkamera med fast optikk, produsert på midten av nittitallet. Med bare full automatikk har det selvsagt sine begrensninger, men det er utrolig hva man kan få til bare man tenker seg om.

Knuste vinduer. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Knuste vinduer. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Kameraets knapper består av on/off, blitz av/på/auto, selvutløser og utløserknapp. Vet man hvordan en lysmåler funker så kan man til en viss grad manipulere automatikken ved å måle lyset og låse eksponeringen/fokus før man komponerer bildet. I tillegg er kameraet lite og går fint i lomma.

Snøbyge. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Snøbyge. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Sist jeg var i Oslo og innom Akersgata Foto fikk jeg lyst til å prøve Fujifilm Neopan 400 siden de hadde den i hylla. Neopan har jeg aldri prøvd før, og det var ekstra spennende å se resultatet den gav. ISO 400 er en kurant hurtighet å ha i kameraet i mørke Norge, spesielt når kameraet har blender 3.5 på full åpning. Rullen med Neopan 400 endte altså opp i “søppelkameraet” og alle bildene jeg presenterer her i denne bloggposten er tatt med den kombinasjonen.

En temmelig lang gang. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

En temmelig lang gang. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Skal jeg komme med en slags konklusjon må det bli følgende:

En ting er sikkert, det beste av det beste innen digitalt kamerautstyr hadde her ikke gitt meg et resultat jeg hadde likt bedre.

En annen ting som også er sikkert, et gratis kompaktkamera og en filmrull til 60-70kr gav meg AKKURAT det resultatet jeg ønsket meg.

Maling trengs. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Maling trengs. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

 

Parker ikke her. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Parker ikke her. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Et hus i forfall i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Et hus i forfall i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)