Lag ditt eget pinholekamera del 1

Diverse bilder tatt med hjemmelaget pinholekamera. (Svein Ove Ekornesvåg)

Pinholefotografering er et utrolig spennende område innen fotografi. Teknologisk så er dette en av de mest primitive formene for fotografering. Pinholekameraer kan bygges i mange fasonger og av ulike materialer. De enkleste kameraene er ofte laget ved hjelp av en pappeske, aluminiumsfolie, svart papir, en knappenål og litt tape. Hvor avansert man vil lage konstruksjonen er helt opptil hva man selv ønsker. Men så enkelt kan det faktisk gjøres. Utrolig nok så blir det bilder av det også.

Bygging av kameraet

Siden jeg aldri hadde laget hverken et kamera eller et pinholekamera selv før så tenkte jeg å starte helt enkelt. Følgende ting ble brukt under arbeidet: Pappeske, knappenål, tom ølboks, gaffatape, svart papir, superlim, saks, fil, lommelykt og lystett plast.

Pappesken jeg valgte var en med lokk i toppen for å enkelt kunne sette i og ta ut papirnegativen. Hvor stor esken bør være er blant annet avhengig av hvor stor negativ du skal sette i. Min eske var ca 18x14x11cm. Lokket konstruerte jeg slik at det ble lysforseglet med sort plast og gaffatape. Innsiden av esken kledde jeg med svart papir som jeg limte fast i esken. Grunnen til det er todelt, det ene er for at lyset som kommer gjennom knappenålshullet ikke skal reflekteres rundt inne i esken og det andre er for å få esken lystett. Dette var ikke nok for å få esken lystett, så i tillegg måtte det noen lag med gaffatape til rundt hele esken.

Da jeg trodde esken var lystett skrudde jeg på lommelykten, puttet den i esken og gikk inn i et mørkt rom. Det viste seg at det kom litt lys ut fra hjørnene og et par andre plasser, så dette fikset jeg med mer gaffatape. Ny test med lommelykt viste at esken var helt lystett.

Konstruering av knappenålshullet

Etter at esken er laget lystett så er det viktigste å få til et mest mulig perfekt knappenålshull. Det bør være “minst mulig” og være mest mulig sirkulært. Selve hullet lages i en bit aluminiumsfolie eller i aluminiumen fra feks en øl eller brusboks. Mitt utvalg av sysaker hverken var eller er særlig stort, men jeg fant frem den tynneste nålen jeg hadde. Fra ølboksen klipte jeg ut en aluminiumsbit på ca 5x4cm. På denne tegnet jeg et kryss fra hjørne til hjørne for å finne sånn ca midten av biten. Deretter la jeg litt papir under aluminiumsbiten og stakk et hull midt i krysset med tuppen av nålen.

 (Svein Ove Ekornesvaag)

Baksiden av hullet filte jeg jevnt med en veldig fin fil. Her kan man også feks bruke fint sandpapir eller en neglefil istedenfor om man har det tilgjengelig. Bruk tid på å få hullet best mulig for det er en av de viktigste delene av kameraet. Har man mikroskop eller scanner tilgjengelig kan man forstørre opp hullet for å sjekke om det er jevnt og fint. Hvis det ikke er det bearbeides det videre. Helst bør man også måle nøyaktig hvor mange (les få) millimeter stort hullet er for å kunne regne ut korrekt eksponeringstid.

Montering av aluminiumsbiten på pappesken

Midt på kameraet (på motsatt side av der du skal feste negativen) skjærte jeg et rektangulært hull som var litt mindre enn aluminiumsbiten jeg hadde laget til. Ta vare på pappbiten som skjæres ut. Aluminiumen limte jeg fast på innsiden av esken slik at det dekte hullet.

 (Svein Ove Ekornesvaag)

Her er det veldig viktig at skjøtene blir lystette, så da limen hadde tørket sjekket jeg med lommelykt i et mørkt rom igjen. Litt lyslekkasje var der på første forsøk, men det ble fikset ved hjelp av litt mer tape (Gaffatape kan brukes til det meste).  Pappbiten som ble klipt ut for å lage hullet brukte jeg for å konstruere lukker/objektivdeksel. Siden min plan var å bruke tradisjonelt mørkeromsfotopapir som negativ så trengte jeg ikke noen lukkermekansime som man kunne åpne og lukke raskt. Dette papiret har svært lav iso. Lukkertidene for dette kameraet kom til å bli flere minutter, så derfor ble konstruksjonen helt enkelt. Man kan også bare bruke noe så enkelt som sort tape foran knappenålshullet.

Bruk av kameraet

For de som ikke er vandt med fremkalling av film og bilder i mørkerom så er nok bruken av pinholekameraet vesentlig mer utfordrende enn å konstruere selve kameraet. Kameraet kan konstrueres veldig primitivt eller veldig avansert mtp. på bytting av negativ. Skal man fremkalle selv er det også en del teori om mørkeromsarbeid man må lære først.

Den ene måten krever at man har tilgang til en mørkeromspose eller et mørkerom hver gang man skal sette i og ta ut negativen. Og siden man bare kan montere èn negativ i kameraet av gangen dersom man konstruerer det på denne måten, så må man i mørkerom eller benytte en mørkeromspose hver gang man skal ta et nytt bilde. Siden jeg har mørkerom og dette var et førstegenerasjonskamera for testing av pinhole så konstruerte jeg det på denne måten. Jeg festet negativen på innsiden av esken med litt tape. Etter at jeg hadde tatt bildet gikk jeg inn i mørkerommet og fremkalte det med det samme. Det tok 4-5 bilder før jeg fant ut korrekt eksponeringstid.

 (Svein Ove Ekornesvaag)

En annen måte man kan konstruere et pinholekamera på for at det skal være mer praktisk er ved hjelp av negativholdere fra mellomformat/storformatkameraer. Da kan man ta med seg mange slike filmholdere når man skal fotografere uten å måtte gå i mørkerommet mellom hvert bilde. Mer om denne konstruksjonsmåten vil bli omtalt i senere blogginnlegg. Men også her er man avhengig av mørkerom (eller kjenner noen som har det) for å få fremkalt bildene.

I tillegg til de to nevnte konstruksjonsmåtene finnes det utallige andre måter å løse det på, så her er det bare å bruke fantasien og Google for å finne flere alternativer.

De første bildene

Før jeg laget kameraet hadde jeg lest en hel del om pinholefotografering. Derfor antok jeg at på en overskyet dag så ville eksponeringen ligge en plass mellom 1 og 10 minutter. Første bilde ble tatt med 1 minutt eksponering, det andre med 2 minutter, det tredje med 4 minutter og det fjerde med 8 minutter. Av praktiske årsaker fremkalte jeg bildet med en gang for å se hvordan det ble. De to første var altfor mørke, på det tredje begynte jeg å nærme meg noe og på det fjerde så var det litt for lyst. Korrekt eksponering ble da etter testrunden satt til ca 7 minutter i de lysforholdene.

Diverse bilder tatt med hjemmelaget pinholekamera. (Svein Ove Ekornesvåg)

Neste del

I del 2 om pinholefotografering vil jeg forklare mer detaljert om byggingen av kameraet, hvordan man setter i negativen, hvordan man fremkaller den og hvordan man lager bilde av den. Del 2 vil publiseres iløpet av en ukes tid. I mellomtiden vil jeg anbefale å sjekke ut litt av linkene nedenfor for å få litt mer kunnskap og inspirasjon om temaet.

Linker

Litt om bygging av kamera:

http://www.youtube.com/watch?v=KmJznKe4jpI

Bilder av pinholekameraer og bilder tatt av pinholekameraer:

http://www.flickr.com/search/?q=pinhole

Wikipedia om pinholekameraer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pinhole_camera