Spennede å finne dette på loftet om 150 år?

Bilde av en cd og en minnepenn. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Tror du dine oldebarn eller tippoldebarn vil synes det er spennende å finne en cd-plate, minnepenn eller ekstern harddisk i en kasse på loftet om 150 år?

Neppe.

Finner de en cd vil sannsynligvis utfallet være ett av desse alternativene: a) Den går rett i bosset b) De prøver den som frisbee c) De fatter interesse for den, men kjenner ikke noen som har utstyr til å lese den d) De bruker noen tusenlapper for å få et spesialfirma til å lese den av, men cden hadde dessverre gått i oppløsning og var ikke lesbar.

Da må det være mye mer spennende å finne en eske på loftet med gamle negativer og bilder. Det er fysiske medium og sålenge de eksistere vil de alltid være lesbare i en eller annen grad. Sannsynligvis er der både riper, skader og misfarging på den, men negativene er fortsatt lesbare. En negativ er en negativ, den vil man kunne lage bilde av også om 150 år. Og se for deg så spennende det blir å finne de på loftet!

Bilde av sorthvitt negativer. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Har du et analogt kamera så bruk det av og til. Ta en filmrull i året med noen bilder av familie, venner, huset, nærmiljøet og dagliglivet. Fremkall filmen og putt negativene i ei eske på loftet. Du slipper å tenke på å lage ny kopi av cden fordi den går i oppløsning, konvertere filformatet til det nyeste, være oppdatert på IT-teknologi eller flytte filene over til et annet medium når cder, minnepenner og dagens harddisker er utgått. Negativene vil bare ligge i esken og eksistere, ingen kunnskap eller tidkrevende konvertering er nødvendig.

Om 100-150 år blir esken til en skattekiste for dine etterkommere istedenfor ubrukelig EE-avfall som går på søppeldynga. Tenk hvor fasinerende det blir for tippoldebarna å ta negativen ut av esken, holde den opp mot lyset og umiddelbart se 150 år gamle bilder!