Bygging av fjernkontroll til kamera

Pedalen og kabelen klar for bruk. Ledningen med rød tape på plugges i kameraet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Pedalen og kabelen klar for bruk. Ledningen med rød tape på plugges i kameraet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Det man trenger er en fotpedal, overgang fra fotpedalkabelen, kabel til kameraets fjernkontrollinngang og loddeutstyr. Etter at desse tingene er anskaffet er resten gjort på noen minutter.

Overgangen fra Neutrik demontert. �verst til høyre er den delen hvor man lodder fast de tre ledningene som går til kameraet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Overgangen fra Neutrik demontert. Øverst til høyre er den delen hvor man lodder fast de tre ledningene som går til kameraet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Fotpedalen er laget for bruk på keyboard og ble kjøpt hos Musikktorget på Moa i Ålesund. Siden jeg hadde lyst til å konstruere tilkoblingen fra pedalen til kameraet uten å ødelegge muligheten for å også bruke pedalen på keyboardet mitt så måtte jeg finne en hendig og solid overgang. En tur til Musikktorget ordnet saken. De hadde en overgang produsert av Neutrik, den hadde i tillegg lås slik at pluggen ikke kan løsne ved et uhell. Praktisk. I andre enden av overgangen fester man ledningene ved å lodde de fast.

N3-kabelen som tidligere ble brukt til en annen fjernkontroll. Her er ene enden klipt og de tre ledningene avisolert. Desse tre ledningene loddes fast i de tre polene på overgangen fra Neutrik. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
N3-kabelen som tidligere ble brukt til en annen fjernkontroll. Her er ene enden klipt og de tre ledningene avisolert. Desse tre ledningene loddes fast i de tre polene på overgangen fra Neutrik. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Det eneste “vanskelige” i denne konstruksjonen var å finne ut hvor man skulle lodde fast de tre ledningene. Jeg hadde ingen anelse, så det fant jeg ut med litt prøving og feiling. For den type kabel jeg brukte så måtte den røde ledningen kobles til “shield”, den hvite til “tip” og den gule til “r1”. Til hvilken pol på selve pluggen til kameraets fjernkontrollinngang desse tre (gul, hvit, rød) ledningene går vet jeg ikke, har heller ingen planer om å prøve å finne det ut.

Kabelen tredd innpå låsemekanismene og klargjort for lodding i delen til venstre. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Kabelen tredd innpå låsemekanismene og klargjort for lodding i delen til venstre. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Etter at jeg hadde funnet ut hvor ledningene skulle festes på overgangen så var det bare å sette i gang med loddingen. Det er mange år siden sist jeg prøvde å lodde, men gamle kunster var visst ikke glemt. Loddingen gikk smertefritt.

Siste punkt som gjensto var å teste om alt fungerte, så da var det bare å koble til kabelen i kameraet og sette foten på pedalen. Kameraet fyrte av sålenge jeg holdt inne pedalen, med andre ord fungerte alt strålende!

Solid og praktisk mekanisme for å tre kabelen gjennom og låse den fast. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Solid og praktisk mekanisme for å tre kabelen gjennom og låse den fast. Foto: Svein Ove Ekornesvåg
Ferdig loddet og klar til bruk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Ferdig loddet og klar til bruk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Artikkelen fortsetter ikke etter bildet. (hvis du lurte på det)

Keyboardpedalen som skal brukes til fjernutløser. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Keyboardpedalen som skal brukes til fjernutløser. Foto: Svein Ove Ekornesvåg