Video: Slik fungerer et polarisasjonsfilter

Lurer du på hvordan et sirkulært polarisasjonsfilter fungerer?

For å demonstrere hvordan polafilteret fungerer har jeg laget et lite videoklipp. Gjennom hele videoklippet roteres polafilteret kontinuerlig for å vise hvordan refleksene i sjøen forsvinner og kommer tilbake. Videoen er tilgjengelig i full HD.

 

Et sirkulært polarisasjonsfilter er en type filter som fjerner reflekser i blanke overflater som vinduer, sjø, løv, briller osv. Refleksjoner fra metalliske overflater fjernes ikke ved bruk av filteret. I praktisk bruk fungerer filteret slik at man ser i søkeren og vrir på filteret til man har oppnådd ønsket effekt (reduksjon av reflekser).

Siden man må rotere på filteret for å få ønsket effekt så er det en stor fordel å ha objektiv med intern fokusering. Altså at fronten på objektivet ikke roterer når man fokuserer. Dersom man har objektiv hvor fronten roterer når man fokuserer så må man først fokusere og deretter vri på filteret. Da er det viktig å passe på at fokusen ikke flytter på seg når man vrir på filteret.

Dessverre er der også noen bakdeler med å bruke dette filteret. Det ene er at man taper ca 1 til 2 blendere i lysstyrke og at det andre er at dersom man bruker filteret på vidvinkelobjektiver så blir det ujevn polarisering i bildet. Feks at blåfargen i himmelen kan variere fra ene siden av bildet til den andre.