Tullete av Sony

Sony har på sitt nye NEX-C3 bestemet seg for å kutte ut de fotografiske faguttrykkene og erstatte de med nye ord. Istedenfor å benytte velkjente begreper så prøver de å finne opp hjulet på nytt. Dessverre er nyoppfinnelsen ikke egnet til noe særlig annet enn å forvirre både profesjonelle og amatører enda mer.

I en pressemelding skriver Sony “I det nye, intuitive brukergrensesnittet har man byttet ut vanskelige betegnelser som blender, eksponeringsverdi og hvitbalanse med mer forståelige begreper som bakgrunnsdefokusering, lysstyrke og farge.”

At bakgrunnsdefokusering skal være et enklere ord kan vel neppe noen andre enn Sony selv tro. Bytte EV og hvitbalanse med lysstyrke og farge kommer heller ikke til å gjøre noe annen nytte enn ytterlige forvirring.

Senere i samme pressemeldingen forteller Sony om andre funksjoner på kameraet “Effektene du kan velge mellom er ”Partial Colour”, ”Retro Photo”, ”Pop Colour”, ”High Contrast”, ”Monochrome”, ”Posterisation”, ”High-key” og ”Toy Camera”, i tillegg til ”Soft Skin”, som fjerner rynker og ujevnheter fra dem du tar bilder av.” Samt funksjoner som ”Handheld Twilight””3D Sweep Panorama” og ”Peaking-funksjon”. Komisk. Noe sier meg at Sony har begynt i feil ende.

Er feks “Posterisation”, “High-key” og “Peaking-funksjon” lettere for folk flest å forstå enn blender og hvitbalanse?  Jeg tviler.

Hvordan blir det å bruke internet til å søke etter hjelp hvis man ikke kan faguttrykkene, men kun har pugget de nye ordene til Sony ? Et søk på “forklaring av bakgrunnsdefokusering” eller “Justering av farge” dersom fotografen egentlig lurer på forklaring av blender og justering av hvitbalanse vil sannsynligvis føre til at fotografen forstår enda mindre.

Håper Sony kutter ut dette tullet og holder seg til velkjente og godt innarbeida faguttrykk, for dette forsøket på å forenkle fotograferingen kan ikke kalles noe særlig annet enn komisk!

 

 

Leave a comment