Starten på storformat

Alnes 20110910. Ettermiddagslyset skinner inn gjennom en tunnel ved Alnes på Godøya.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Denne uken ankom endelig siste ledd i det nye systemet, altså selve kameraet. Jeg har nå ventet ca en måneds tid på kameraet, så det var godt å endelig få det i hus.

At det skulle være vakkert visste jeg, men det overgikk forventningene. Nydelig finish i teak og sort ble bærre lekkert!

Jeg har under ventetiden lest og studert instenst om storformatskameraer, både om praktisk bruk og om eksponering/fremkalling av filmen. Derfor tok det ikke mange minuttene fra jeg pakket det ut til jeg skjønte hvordan det fungerte. Selvsagt vil det ta tid å lære seg alt, men jeg har hvertfall lært nok til grunnleggende bruk. De neste stegene får jeg ta litt etter litt etterhvert som erfaringen kommer.

Alnes 20110910.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

I helgen fikk jeg omsider tid til fotografering, så da var det bare å ladde filmholderne med passende film og reise ut. Sålangt har jeg bare 3 filmholdere, noe som gir mulighet for 6 eksponeringer før jeg må fylle på med nye negativer. Inntil jeg kjøper meg mørkepose så må dette gjøres i mørkerom, med andre ord kan jeg ikke ta mer enn 6 bilder på hver tur.

En rull på 24 eller 36 bilder er jo i seg selv begrensende etter å ha blitt vandt med den digitale arbeidsflyten, så å forholde seg til å kunne ta maks 6 bilder krever selvdisiplin og nøyaktighet. Jeg skal selvsagt kjøpe flere filmholdere etterhvert, men med en prislapp på 350kr stykk så blir det litt etter litt.

Alnes 20110910.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Det er i denne stund fristende å sitere Øystein Sundes strofe “…og så må du ha…”  Ved systembytte/endring blir det fort mye “og så må du ha”. Blant annet synger han “og så må du ha, ryggsekk og laptop, tipp topp laptop”. Etter å ha scannet de første negativene i går så kom jeg kjapt til den konklusjonen jeg også, tipp topp laptop må nok kjøpes i den nærmeste fremtid. De uredigerte filene ble på 330mb++. Med noen layers og diverse andre justeringer i redigeringen så snakker man kjapt filer på gigabytestørrelse. Tørr ikke tenke på filstørrelse ved trommelscanning. Hvis jeg skal overdrive litt så kan jeg si at jeg kunne rekke både å lage middag, spise middag og se en svært spennende episode av Walker Texas Ranger mens maskinen gjorde en enkel operasjon som å rotere bildet. Overdriver kanskje litt mye nå, men det føltes hvertfall slik.

Alnes 20110910.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Første fototuren er hvertfall nå unnagjort. Tok seks bilder totalt. 1 skivebom og 5 som var ok. Ved fotografering med storformatskamera er der svært mange potensielle fuck ups. Man kan glemme å stenge objektivet, glemme å sette i darksliden, sette i feil film, fremkalle den feil, eksponere feil, stripe opp negativen, fixe den for lite osv osv. Det jeg glemte i går på det ene bildet som ble fiasko var å endre blenderåpningen etter at jeg hadde fokusert. På storformat så fokuserer man først på full blenderåpning og deretter må man justere blenderåpningen. Noe jeg da glemte på dette ene bildet. Bildet ble derfor tatt på f/5.6 istedenfor f/64. Overaskelse ble derfor stor da jeg fremkalte det (med halv fremkallingstid) og kunne se at bildet faktisk ble bra! Det på f/64 derimot klarte jeg å fremkalle litt for lenge, pluss det var litt undereksponert fra før.

Konklusjonen etter første batch med fotografering, fremkalling og scanning er som følger: Jeg er nyforelsket! Og det allerede før jeg har har laget mørkeromsprint fra negativene. Dette kommer til å bli hett!

Alnes 20110910.  Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Leave a comment