En tur i ruskevær

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Med kamera og optikk uten elektronikk trenger man ikke å få panikk. Hvertfall ikke i dårlig vær. Ganske befriende å kunne ta med kameraet ut i høljeregn uten å bekymre seg for at elektronikken skal bli skadet. Både kamera og fotograf ble temmelig gjennomvåte i dag.  Blir kameraet vått så er det bare å sette det til tørk når man kommer hjem. Var derimot litt mer bekymret da jeg balanserte rundt på glatte fjøresteiner med et dyrt kamera i hånden.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

I ettermiddag var det surt vær, lavt skydekke og vind. Perfekte forhold for film med høy kontrast. Så jeg pakket sekken og satt kursen mot havgapet. Det kunne bare hølje ned så mye det ville for min del. Bortsett fra denne (bildet ovenfor) svermen med fluer som holdt meg med selskap, så var det ikke så mye liv å se. Tydelig at folk holdt seg innendørs i det dårlige været.

Jeg hadde på forhånd et par motiver i hodet, så da var det bare å forevige de slik jeg hadde visualisert de på forhånd. De to motivene jeg hadde sett for meg var nede i fjøresteinene ved noen klipper. Siden det regnet var det temmelig glatt å hoppe rundt på steinene for å finne rett kamerastandpunkt, men det gikk heldigvis bra.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Kveldens siste eksponering ble en meget lang eksponering. Og selvfølgelig åpnet himmelen seg midt i eksponeringen slik at solblenderen ikke hadde sjanse til å holde regnet unna linseglasset. Tørket forsiktig av linsen tre ganger iløpet av eksponeringen, men etter det turte jeg ikke å røre kameraet noe mer. Det skal svært lite bevegelse til for at bildet blir uskarpt. Heldigvis hadde jeg på meg multifunksjonshodeplagget, altså en caps. Så den gjorde jobben som regnskjerming over objektivet de siste ti minuttene av eksponeringen.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Dagens negativer fremkalte jeg i den nye fremkallingstanken jeg kjøpte meg til 4×5″ film. Etter å ha lest litt om forskjellige typer så falt valget på en HP Combi Plan. Valgte den fordi jeg liker negativholderen og at tanken kan brukes i dagslys. Om jeg skal benytte den i dagslys eller i mørket uten lokk har jeg ikke bestemt meg for ennå. Dersom den gir jevn fremkalling med lokket på så kommer jeg til å bruke den varianten. Må si jeg er litt skeptisk til om den fremkaller jevnt pga at det tar så lang tid å fylle tanken med kjemi gjennom det litte påfyllingshullet i toppen. Uansett, brukte den for første gang i dag og synes det gikk meget bra. Om fremkallingen er jevn ser jeg ikke skikkelig før jeg får scannet negativene i morra. Rent praktisk var tanken hvertfall en fryd å bruke.

 

 

Leave a comment