Første dag med Canon EOS 1D X

 (Svein Ove Ekornesvaag)

Etter 9 måneders svangerskap (les stått på venteliste i 9 måneder) kom endelig min Canon EOS 1D X i går. Canon har utsatt leveringen utallige ganger, gudene må vite hva de har bedrevet tiden med siden lanseringen. Men i går ble den endelig levert, det har vært noen lange måneder.

Jeg fikk vite på torsdag at kameraet var på vei i posten. Lørdag skulle jeg fotografere Molde – Viking. Det kunne gå. Lastet derfor ned boka (ja du leste rett, BOKA!) om hvordan man konfigurerer AF-systemet på kameraet. Leste den grundig og tok notater på hva som var viktig for fotballfoto. Deretter lastet jeg ned bruksanvisningen, leste gjennom den og tok litt notater. Lastet også ned ny programvare og oppdaterte den gamle. Følte meg derfor godt forberedt for å ta i bruk kameraet umiddelbart.

Og umiddelbart ble det. Jeg stod på posten og ventet på postmannen som lastet ut pakken fra bilen. Kl 13:10 kom jeg hjem fra postkontoret, kl 13:15 måtte jeg reise til Molde. Rakk 14:15 ferga fra Vestnes med et par minutts margin. Først ombord i ferga fikk jeg tid til å åpne pakken. Pakket ut kamera, batteri og lader og monterte nakkereima. Kl 15:00 kom jeg på hotellrommet og fikk satt batteriet på lading.  Hadde på forhånd lest at det tok 130 minutter å lade batteriet, det var derfor viktig å komme med 14:15 ferga.

Batteriet ble omsider klart og jeg hadde da 30 minutter på meg til å sette opp kameraet før jeg skulle på jobb. Visste på forhånd hva jeg skulle gjøre, og da gikk konfigureringen unna kjapt.

Mitt umiddelbare førsteinntrykk etter kampen er at dette kameraet er ekstremt kjapt. Raskere enn noe annet jeg har prøvd før. Både utløser/lukkermekanismen og fokusen er helt rå. Bare jeg toucher utløserknappen så har kameraet fyrt av en serie med bilder, i fokus. Følgefokusen gjorde jobben sålenge jeg klarte å gjøre jobben. Canon sine fullformatssensorer har alltid levert varene, og sensoren i 1D X er intet unntak.

 (Svein Ove Ekornesvaag)

De nye konfigurerbare knappene tok jeg umiddelbart i bruk og gjorde at jeg allerede første gangen kunne fotografere på en enklere, bedre og raskere måte enn jeg har gjort før i mange situasjoner. Takk og pris så har Canon også kvittet seg med kortleser for SD-kort, den eneste delen jeg klarte å slite ut på mitt gamle kamera. To lynkjappe kortlesere for CF-kort er nå på plass. Synes egentlig det er greit at Canon sålangt holder seg unna XQD-kortene siden det er lite utbredt foreløpig. Mer praktisk å ha kort som er lett tilgjengelig i de fleste butikker og som har massevis av forskjellige kortlesere.

 (Svein Ove Ekornesvaag)

Gleden over hvor mye raskere overføring til pcen med ekstern USB 3.0 kortleser gikk enn med USB 2.0 ble litt kortvarig, for med filstørrelsen fra 1D X så er jeg omtrent tilbake der jeg var med USB 2.0 og gamlekameraet. Så da blir det vel Thunderbolt etterhvert som det kommer.

 (Svein Ove Ekornesvaag)

Foreløpig så er 1D X akkurat det kameraet jeg har ventet på fra Canon. Har stått over mark III og IV mens jeg har ventet på nytt fullformats proffkamera fra Canon, og den avgjørelsen er jeg glad for.

 (Svein Ove Ekornesvaag)

Men det er ikke alltid førsteinntrykket stemmer, så det blir derfor spennende å teste grensene til kameraet utover en hektisk fotballsesong. Der blir det nok av ekstremt krevende lysforhold for autofokusen, mørke kvelder for å teste på høy ISO, mye dårlig vær for å teste værbestandigheten og generelt tøffe arbeidsforhold for et yrkeskamera.

 (Svein Ove Ekornesvaag)

Leave a comment