Ny firmware til Canon EOS 1D X

Etter lang tids press fra fotografer verden over har Canon nå endelig lansert enda en ny firmware på sitt flaggskip EOS 1D X. Nyhetene Canon lanserte nå er selvfølgeligheter i et slikt kamera, så hvorfor det kommer først nå er merkelig.

Canon brukere har tidligere vært vandt med autofokus på f/8 og opplyst AF-punkt i ai servo modus. Autofokus på f/8 er ekstremt viktig for en stor del av målgruppen til Canon sin 1d-serie, altså teleholikerne. De vanlige kombinasjonene med 800mm f/5.6 + 1.4x extender, 300mm f/4, 500mm f/4 og 600mm f/4 med 2x extender har ikke fungert med autofokus på 1DX, noe som har fungert på tidligere modeller. Dette har fått mange til å vente med å oppgradere kameraet eller til å velge andre modeller. Nå er det på plass, takk og pris for det!

Den andre delen av firmwareoppdateringen denne gangen er lys på autofokuspunktet i ai servo modus. Eller rettere sagt, nødløsningen Canon har laget er blinkende rødt lys på autofokuspunktet. Men det er ikke bare autofokuspunktet som blinker. Både griden og det ekstra registrerte fokuspunktet blinker. Samt at lyset “flyter” utover resten av søkeren. Så nå er det mer som et lysshow i søkeren når jeg fotograferer i ai servo modus og vil se fokuspunktet litt bedre. Men denne nødløsningen er selvsagt langt bedre enn å ikke se fokuspunktet i det hele tatt. I normalt lys går det greit å se det svarte fokuspunktet, men i dårlig lys og på mørke motiver er det vanskelig. Derfor er denne oppgraderingen særdeles velkommen hos meg.

Argumentet Canon bruker for at fokuspunktet ikke kan lyse som på tidligere modeller er at det påvirker lysmåleren. Jeg kjenner ikke til hvordan den nye søkeren er konstruert sammenlignet med den forrige, men Canon har nok testet dette. Likevel så kunne jeg tenkt meg å ha muligheten til å la fokuspunktet lyse kontinuerlig når jeg bruker helmanuell modus, da er små feilutslag i lysmåleren under fokusering fullstendig uinteressant siden jeg bestemmer eksponeringen helt selv. Så min bønn til Canon er å lage enda en firmwareoppdatering med denne muligheten.

Her er en liten videosnutt jeg laget som viser hvordan firmware 1.1.1 gir mulighet for blinkende lys på af punktet i ai servo.

 

Firmware oppdateringen til Canon EOS 1DX kan lastes ned på denne linken 

Leave a comment