Customknapper sa du? Hva er det?

Det går ikke for å være særlig maskulint å lese bruksanvisninger, men noen ganger kan det faktisk være ganske fornuftig. Et tilfelle hvor det lønner seg å lese bruksanvisningen er hvis du har kjøpt et avansert kamera. Hvis du absolutt har fobi mot bruksanvisninger så bør du hvertfall sette deg ned noen timer med kameraet og gå gjennom alle punktene i menyene. Da jeg kjøpte mitt Canon EOS 1D-x gjorde jeg begge deler.

Skal du virkelig utnytte potensialet i et så avansert stykke verktøy så må du bruke mye tid for å lære det å kjenne. Mitt forrige kamera oppdaget jeg særdeles nyttig informasjon om først flere år etter at jeg kjøpte det, informasjon produsenten selv knapt visste om. Takket være en som heter Chris Lee (derav navnet “the Chris Lee button” i sportfotosmiljøet) fant jeg ut om en knapp som kunne konfigureres dersom man installerte et Canon-program på pcen og koblet til kameraet via firewire (ikke USB).

Heldigvis har slik customisering av kameraet blitt mye enklere på 1D-X’en, men fortsatt krever det at man setter seg inn i ting. Spesielt innen sportsfotografering er slike knapper gull verdt. Motivet kan bevege seg ut og inn av lys/skygge flere ganger på noen sekunder, plutselig være på et ugunstig sted i forhold til fokuspunktet eller kanskje du plutselig vil ha one shot fokus istedenfor følgefokus. Må du begynne å fikle inn på menyen for å endre slikt mens du har et fantastisk øyeblikk i søkeren så er øyeblikket ofte over når du har fått endret instillingen.

Hva du skal konfigurere de forskjellige knappene til å gjøre må du finne ut av selv etterhvert som du fotograferer, det viktigste er å være klar over HVA du kan konfigurere knappene til slik at du kan forenkle og forbedre arbeidsflyten din. Gå derfor inn i menyen på kameraet ditt eller les bruksanvisningen for å finne ut hvordan og til hva.

Jeg har brukt min 1D-x i 11 måneder nå og konfigureringen man kan gjøre av det kameraet er rett og slett fantastisk. Nå har jeg blitt så fortrolig med kameraet at jeg knapt merker at det er der når jeg fotograferer. Mye takket være de nye customknappene som gjør at jeg kan fotografere uten å ta øyet bort fra søkeren for å endre innstillinger.

 

 

Leave a Reply