Det mest nødvendige

Gråfilter, kamerahus, 50mm og ministativ. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvaag/Svein Ove Ekornesvåg)

Gråfilter, kamerahus, 50mm og ministativ. Foto: Svein Ove Ekornesvåg 

Vanligvis når jeg fotograferer analogt gjør jeg det med minimal oppakning, minst mulig utstyrsfokus og mest mulig fokus på fotograferingen.

Til mitt 35mm-system som jeg bruker mest har jeg 3 objektiver, men 2 av de bruker jeg nesten aldri. Nesten alltid tar jeg bare med 50mm’ern når jeg skal fotografere. Den er sylskarp, lyssterk, liten og ser omtrent det øyet ser. Derfor er det objektivet omtrent sveiset fast på Leicaen min. Bruk av fastobjektiv tvinger meg også til å bruke kroppen og hodet mer for å komponere bildet. Synes du 50mm blir litt trangt er 35mm et fint valg.

Den gode lysstyrken er også strålende å ha når det ikke er strålende vær eller ved fotografering i mørket. Når man bruker film er lysstyrke ekstra viktig siden analog film har store begrensninger i ISO sammenlignet med dagens digitale kameraer, i småformat liker jeg å holde meg på ISO 800 og nedover.

Men jeg liker å fotografere på full åpning også i godt lys, og det leder meg til en annen kjekk ting som ofte er med i jakkelomma, nemlig gråfilter/ND-filter. For de som ikke vet hva det er så kan det kort sagt forklares som solbriller på kameraet, altså mindre lys slipper inn gjennom linseglasset når man setter på filteret. Har man satt i en filmrull på feks ISO 800 er man låst til det på hele filmrullen. Bruker jeg kameraet i forskjellige lysforhold vil da den høye ISO’en gi meg fordeler når det er mørkt og bakdeler når det er lyst.

I sterkt sollys er det umulig å fotografere på ISO 800, f/2 og lukkertid 1/1000 som er raskeste lukkertiden den ene Leicaen min har. Da har jeg i bunn og grunn to alternativer, blende ned eller sette på gråfilter. Har jeg ikke med filter er nedblending eneste alternativ. Men har jeg med gråfilter kan jeg sette det på og få 3 blendertrinn lengre eksponeringstid. Valg av dybdeskarphet og fokus er viktige virkemidler i fotografens verktøykasse og jeg misliker derfor å måtte bruke en annen dybdeskarphet enn det jeg ser for meg.  Putter jeg gråfilteret mitt i jakkelomma har jeg 3 flere blendertrinn å jobbe med.

Begynner det å bli lite lys eller du vil fotografere med litt lengre lukkertider er stativ nesten uunnværlig. Det vil si, man kommer langt med litt fantasi dersom man ikke har med stativ, alt fra rekkverk til steiner er ting jeg benytter som “stativ”. Noen ganger er det likevel kjekt å ha medet stativ. Jeg gidder sjelden å dra med stativ dersom jeg skal gå rundt omkring, et lite lommestativ med kulehode og/eller fleksible stativben er praktisk i lomma.

Sist men ikke minst, en ekstra filmrull eller to i jakkelomma er heller ikke dumt..just in case.