Fotografer byen din

Et hus i forfall i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Et hus i forfall i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Fotografering av hjembyen min går jeg aldri lei av. Hver gang jeg tar turen ser jeg noe nytt og spennende. Kanskje har jeg gått gjennom ei gate tusenvis av ganger før, men likevel ser jeg nye ting hver gang.

Det kan være alt fra nye butikker, skilt, skrot, fasader, folk, byggearbeid, situasjoner eller smådetaljer. Byer lever og er alltid i endring. Derfor er det også veldig fasinerende å fotografere og dokumentere utviklingen. Mange av bildene man tar som fotograf kan være rimelig uinteressante for nåværende generasjon, men uvurderlige for fremtidige generasjoner som vil lære om fortiden og historien. Slik tenker jeg også ofte når jeg fotograferer denne typen bilder.

Tenk for eksempel på et så dagligdags syn som en vanlig bygate. Bruk fantasien litt og drøm deg 100 år frem i tid. Det som er dagligdags nå kan være svært verdifull og interessant informasjon i fremtiden. Fotografiet fungerer som en pauseknapp i nåtiden. Det fryser øyeblikket og bevarer det for fremtidige generasjoner.

Telefonkiosk på veggen av Rutebilstasjonen i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (1996-2001 AccuSoft Co., All rights reserved/Svein Ove Ekornesvåg)
Telefonkiosk på veggen av Rutebilstasjonen i Ålesund. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Trykker du på pauseknappen i gaten du går i og sender det bildet 100 år frem i tid er det morsomt å tenke på hva i det bildet som kan bli spennende og interessant om 100 år. Se for deg alt som er i en vanlig bygate der og da… Biler, butikker, skilt, vinduer, dører, fasader, tak, vær, sykler, telefonkiosker, minibanker, skrot, cafeer, hus, folk, mote, klær, stemning, dyr, gadgets, trafikk og mye mye mer. Alle de tingene vil i fremtiden fortelle mye om nåtiden. En minibank vil sannsynligvis være helt ukjent for de som er unge i 2114, det er noe besteforeldrene skal fortelle om. Og hvordan vil dagens mote oppfattes av de som er unge i 2114?

Slikt er veldig morsomt å tenke på, og det gir mye inspirasjon til å ta med kameraet ut i nærmiljøet for å fryse øyeblikket. Jeg vet selv hvor mye jeg setter pris på å se på gamle bilder fra mitt område og min hjemby. Som fotograf er dette noe jeg kan gi fra min tid til fremtidige generasjoner, i tillegg er det skikkelig kvalitetstid å rusle rundt med kameraet i hånden.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg (1996-2001 AccuSoft Co., All rights reserved/Svein Ove Ekornesvåg)
Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)