Husk backup av bildene dine

 (Svein Ove Ekornesvaag)

“Pappa/mamma, hvorfor har vi ikke bilder fra da jeg var barn?” Tenk om du får det spørsmålet og svaret er at noen stjelte den 5 år gamle pcen din og du ikke hadde brydd deg om å ta backup av bildene som låg der.

Jeg startet å skrive på denne posten etter den tragiske brannkatastrofen i Lærdal, men før jeg ble ferdig med den fikk Norge enda en brannkatastrofe. Bildet i Dagbladet av mannen som er i det evakuerte barndomshjemmet for å berge familiebilder og album sier det meste om hva som betyr noe for folk etter at liv er reddet. Men brann er bare en av mange trusler som kan ødelegge bilder og bildefiler.

Bilder er minner, minner er uerstattelige. Gambler du med dine minner? Etter over 15 år i fotobransjen har jeg møtt utallige fortvila folk som har gjort nettopp det, og de har virkelig fått lære på den harde måten. Du trenger ikke bli den neste. La en ting være klart først, det å ha bildene på èn disk er ikke backup. Du må ha flere kopier og de må lagres forskjellige steder.

De heldigste av de som har vært uheldige har kommet med noen få svidde og brannskada bilder de klarte å redde eller har brukt titusener på å få ut noen bilder fra en ødelagt disk hos spesialister. De uheldige har mistet alle sine bilder i tragiske branner, tyveri, uhell eller av andre grunner. Passbildene i lommeboka er ofte det eneste folk sitter igjen med.

Hvorfor er det slik i den digitale hverdagen vi lever i nå? Det er både lett og billig å lagre en sikkerhetskopi eller to av bildene og videofilmene dine. Svaret er nok ofte latskap eller mangel på kunnskap. Det blir store mengder bilder i den digitale hverdagen og det kan nok virke som en stor jobb å ha sikkerhetskopi av alt, men du bør hvertfall prøve å ha sikkerhetskopi av de bildene du setter aller størst pris på.

Alternativer for å ta sikkerhetskopi er det utallige av. Mange fotograferer mye med mobilkamera og de fleste mobiltelefoner er mulig å sette opp med automatisk sikkerhetskopiering mot en online backuptjeneste. Vanlige digitalkameraer har også som smått begynt å få slike muligheter. Noen ting som er viktig å tenke på hvis man har en slik automatisk backup er at du ikke sletter bildene på telefonen/pcen og stoler på at de ligger trygt lagret i nettskyen. En annen ting er personvern og sikkerhet, selv de sikreste onlineløsningene kan bli hacket og da bør du tenke tanken på om du vil andre skal se bildene du har overført. Skrur på man på automatisk backup på telefonen og fotograferer i vei i både edru og mindre edru tilstand kan litt av hvert bli sendt til online lagring uten at du tenker over det. Det er ikke mange månedene siden skandalen om den norske politikeren som hacket slike lagringstjenester for å finne nakenbilder av jenter, bildene publiserte han på nettet etterpå. Rådet mitt er derfor å bruke slike tjenester med omhu!

En annen lett måte å sikkerhetskopiere bildene dine på er å legge de inn på harddisker eller andre lagringsenheter. Vil du gjøre jobben manuelt er det bare å koble til begge lagringsenhetene og overføre kopi til begge. Ene disken bør du oppbevare et helt annet sted, feks i en bankboks eller i et annet hus i familien. Deretter bør du regelmessig oppdatere den disken du oppbevarer et annet sted med de nyeste bildene. Hvor lenge man bør vente mellom hver gang er avhengig av hvor mye og ofte man fotograferer og hvor mye man vil risikere å ha bare èn kopi av.

Skjermbilde av gratisprogrammet Microsoft SyncToy. (Svein Ove Ekornesvaag)

Skjermbilde av gratisprogrammet Microsoft SyncToy. (Svein Ove Ekornesvaag)

Selv bruker jeg blant annet et gratisprogram som heter Microsoft Synctoy. Har man lite datakunnskaper bør man kanskje vurdere et annet program, men det fungerer bra til min bruk. Kort forklart fungerer det slik at dataene du har på en disk blir synkronisert mot en backupdisk. Synctoy har pr. i dag tre alternativer for hvordan det skal jobbe, alternativene er synchronize, echo og contribute. Hva som er forskjellen på de tre finner du mye informasjon om på nettet og i hjelpeguiden i programmet. Det er viktig å holde tunga beint i munnen og velge det alternativet som passer best til deg, samt være klar over hvordan de tre alternativene fungerer og hva det gjør med filene dine.

Automatiserte backuptjenester finnes det massevis av. Er du litt datakyndig finner du mye nyttig info om slike tjenester på nettet. Hvis ikke kan du ta kontakt med noen it-firmaer som kan hjelpe deg.

De fleste større fotokjeder tilbyr lagring av bilder, enten gratis eller mot betaling. Det kan også være et alternativ for å ha et ekstra sted å lagre dine viktige bilder. Men husk at både store og små leverandører av slike tjenester kan gå konkurs  eller miste dine bilder, du må derfor passe på å ha ekstra kopi av bildene flere steder.

Etter at prisen på minnekort gikk drastisk ned for noen år siden er det også mange som kjøper nytt minnekort hver gang det er fullt slik at de har en ekstra kopi liggende der. Da kan du overføre bildene til en lagringsenhet et sted og oppbevare minnekortene et annet sted.

På lang sikt er det viktig å passe på at minnekortene blir ukurante og vanskelige å få lest av, men dette gjelder de fleste alternativer. Både eksterne harddisker, usb-minnepinner og dvder er ting som med tiden vil fases ut og kreve spesialutstyr for å få lest av. Det er derfor viktig å følge med i utviklingen og overføre til oppdatert teknologi etterhvert.

En ting som er (nesten) helt uavhengig av utviklingen i dataverdenen er papirutskrifter av bilder. I dagens digitale hverdag er det viktig å ikke glemme papirutskriftene. Jeg sier ikke at du må printe ut alle de 3000 bildene du tok i løpet av ei ukes ferie på Tenerife, men du bør absolutt ha papirutskrift av dine aller viktigste bildeminner. Noen papirbilder fra babytiden, barnehagen, første skoledag, konfirmasjon, bryllup, familie og/eller andre viktige hendelser i livet bør du passe på å ha. Datavirus eller en kopp kaffi over laptopen ødelegger ikke bildene som henger på veggen eller som ligger i ei skoeske på loftet, det er også lite trolig at en innbruddstyv gidder å stjele familiebildene dine som henger på veggen. Den dyre og lettomsettelige bærbare pcen din med bilder av alt du og familien har gjort siste 5 årene på derimot…

Tenk over hva som er viktig for deg å beholde hvis uhellet er ute og gjør det som må til for å sikre deg best mulig. Husk også at det sannsynligvis ikke bare er bilder og videofilmer du ønsker backup av.