Det avgjørende øyeblikket

Forlatt skole på Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Forlatt skole på Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

I noen år har jeg ca. annenhver uke kjørt forbi et motiv jeg ville fotografere. Motivet var en nedlagt, falleferdig skole som bare hadde blitt styggere og styggere for hver gang. For bildet sin del kan vel jeg si at den har blitt penere og penere, men det er en annen sak.

Uansett, de utallige bilturene forbi skolen resulterte ikke i noe bilde, men hver gang falt blikket ned på skolen for å se hvordan den såg ut. En ledig søndag i sommer tenkte jeg “Nå bare jeg reise å fotografere den skolen, jeg kan ikke vente lenger.” Tre-fire analoge kameraer med film og objektiver som passet til mine idèer om motivet ble klargjort og pakket i bilen.  Lyset på det aktuelle tidspunktet var flott og jeg fotograferte skolen og litt rundt på skoleplassen.

Det føltes utrolig befriende å endelig ha tatt bildene jeg hadde tenkt på så lenge.

Forlatt skole på Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Forlatt skole på Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)

Noen dager senere kjørte jeg forbi skolen igjen på vei til en annen fotojobb i Molde. Jeg tok det vanlige blikket ned på skolen da jeg kjørte forbi slik som jeg har gjort i flere år. Til min store forbauselse hadde det kommet opp høye gjerder rundt bygningen, vinduer var tatt ut og deler av innredningen låg i en container. Motivet var ødelagt.  Den umiddelbare tanken var fy f#!? så glad jeg er for at jeg til slutt tok turen for å fotografere skolen. Det hadde vært latterlig surt om det ikke ble gjort etter år med tanken om å gjøre det.

For en ukes tid siden da jeg reiste til Molde for å fotografere lokalderbyet mot AaFK kjørte jeg forbi skolen igjen. Som alltid kikket jeg ned på skolen, denne gangen var det ikke bare gjerder, manglende vinduer og innredning som låg i containere. Denne gangen var nesten hele skolen jevnet med jorden og motivet helt definitivt borte.

Jeg hørte en gang Bjørn Opsahl referere til utløserknappen på kameraet som “pauseknappen”, noe som er veldig godt beskrevet. Pauseknappen er tilgjengelig der og da, trykker du ikke på pause kan du ikke spole tilbake tiden for å trykke på pause igjen. Øyeblikket er borte for alltid.

Opplever du et øyeblikk du vil ta vare på i form av et fotografi; trykk på pauseknappen! Ikke vent..

Fargebildene av skolen er de som presenteres her, hvordan sorthvittbildene ble gjenstår ennå å se.

Forlatt skole på Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Forlatt skole på Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Forlatt skole på Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)
Forlatt skole på Skodje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg (Svein Ove Ekornesvåg)