Fotball-VM endelig i gang!

MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Russlands president Vladimir Putin (t.h.), FIFA president FIFA Gianni Infantino og Saudi Arabiske kronprins Mohammed bin Salman i VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Etter flere måneder med detaljert planlegging og forberedelser var det forrige uke endelig klart for avreise til fotball VM i Russland. Med et fotball-VM som skal foregå i hele 12 byer med til dels svært store avstander mellom, var reiseplanlegging en stor og krevende del av jobben før avreise.

På grunn av disse store avstandene ble det også en stor kabal som måtte gå opp for hvilke kamper det var mulig å fotografere. I tillegg til det har også FIFA et system hvor ulike land, byråer og aviser blir satt i prioriteringsgrupper. Med et Norge som ikke deltar i VM, og siden jeg jobber i norske NTB scanpix, ble jeg plassert i laveste prioriteringsgruppe av FIFA. Det betyr at for alle kamper som er fullbooket med fotografer setter man seg opp på en venteliste på stadion tidlig på dagen, og så får man vite først 1 time før kamp om man faktisk får plass. Dette var derfor også noe som spilte en rolle for planleggingen.

På forhånd ble det tydelig at for å få med seg mange kamper ble det et hardt reiseprogram. Ankomst destinasjon Moskva ble klokka tre om natten og klokka seks om morgenen var det opp for å reise tidlig til Luzhniki stadion og åpningskamp i Moskva. Dette var selvfølgelig en fullbooket kamp for media, og registrering på venteliste på stadion om morgenen var nødvendig. Dagen startet rolig på stadion med behagelig avslappet atmosfære og tid til å utforske litt stadion og omgivelsene rundt. Til nærmere avspark det ble til mer kaos ble det i presseområdet. En knapp time før avspark startet en medieansvarlig å rope opp navnene til de på ventelisten som fikk plass. Det var en særdeles god følelse å høre navnet sitt bli ropt opp, og morsomt å høre hvordan det ble uttalt. Etter ankomst på indre bane ble det klart at med bare noen få meters margin fikk jeg min drømmeplass for denne kampen, nesten akkurat der jeg før avreise hadde planlagt å velge sete for å ta noen bilder jeg hadde previsualisert. Noen meter lengre borte hadde også VGs fotograf Bjørn S. Delebekk fått plass. En god start for Norge med to fotografer på plass for åpningskampen.

MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Robbie Williams opptrer i åpningssermonien til VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Pyro under åpningssermonien før VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Åpningssermonien startet med blant annet pyro, Robbie Williams og masse folk i sving med ulike visuelle oppgaver. Deretter var det tid for tale fra to presidenter – en smørblid russisk president Vladimir Putin og FIFA-president Gianni Infantino. Før avreise til VM undersøkte jeg hvor Putin skulle stå under talen og hvor jeg ønsket å sitte for å ta bildene jeg ønsket. At han satt sammen med FIFA presidenten og den Saudi-Arabiske kronprinsen Mohammed bin Salman var en fin bonus og gjorde bildene enda mer interessante. Etter hvert som kampen utviklet seg til storseier til Russland holdt jeg et øye med denne trioen for å få med meg reaksjoner de imellom. Det lønte seg og bildet av deres reaksjoner underveis ble mye brukt i avisene.

MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Lagbildefotografering av Saudi Arabia før VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Saudi Arabias Mohammed Alsahlawi sparker i gang VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

To andre viktige bilder for meg var å få til noe kreativt med VMs første spark på ballen og første scoringen i VM. Begge deler satt spikret akkurat som ønsket. En god følelse å starte mitt første fotball-VM på denne måten. Selv om jeg har fotografert fotball i 13 år er det alltid noe spesielt når man skal dekke noe første gangen, og det er en fantastisk følelse å være på plass i VM. Fotball-VM er en gyllen mulighet til å teste seg selv mot verdenseliten av fotballfotografer – en utfordring jeg er superklar for. Siden 2005 og åpningskampen på Color Line stadion i Ålesund mellom AaFK og Odd Grenland har jeg jobbet mot mitt mål om å fotografere VM. Nå er åpningskampen vel unnagjort, og dette skal bli noen drømmeuker med knallhardt arbeid i konkurranse med hundrevis av fotografer. Det å kose seg, nyte øyeblikkene, planlegge godt og levere kvalitet blir viktige kriterier for å lykkes med det.

Følg gjerne med fremover for bilder og oppdateringer! Båder her på SveinO.no, Insta @SveinO og Face @SveinOfoto

MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Russlands Iury Gazinsky setter inn 1-0 forbi Abdullah Almuaiouf i VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Russlands Iury Gazinsky (t.v.) feirer 1-0 i VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Russlands Iury Gazinsky i VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
MOSKVA, RUSSLAND 20180614.
VM fotball 2018: Russland – Saudi Arabia (5-0). Russlands Sergey Ignashevich (t.v.) og Mohammed Alsahlawi i VM-kampen i fotball mellom Russland og Saudi Arabia på Luzhniki stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix