Starte med analog fotografering

Drømmer du om å starte med filmfotografering? Er du betatt av den nydelige looken et analogt fotografi kan ha? Eller synes du det virker spennende med et håndfast fotografi som i sin opprinnelige form eksisterer i den virkelige verden uten bits and bytes? Litt lei av de glattpolerte digitale bildene? Klør du i fingrene etter å komme i gang? Da er det bare å lese videre for noen tips til hvordan du kan komme i gang med analog fotografering.

Den analoge verden er vanvittig interessant og kan by på både enorme gleder og dertil store skuffelser. Man vet liksom aldri før filmen er fremkalt. Denne spenningen husker jeg for første gang fra tidlig på nittitallet da jeg svært spent gikk og ventet på hvordan bildene fra engangskameraene mine skulle bli. Nå 25 år senere er denne følelsen fortsatt like herlig.

Den gang som tenåring på nittitallet måtte jeg ut med 8000 kr fra min egen lommebok for å oppfylle drømmen om et speilreflekskamera. Fikk med en gratis film på kjøpet, det var store greier! Et kamera som for øvrig virker like godt ennå og brukes fortsatt.

Nå derimot kan man finne analogt utstyr nærmest gratis, eller i det minste veldig billig. Millioner av kameraer har blitt produsert og svært mange av de er nå avleggs for folk flest. For å komme i gang med analog fotografering kommer man langt med noen hundrelapper. Hjemme i de tusen hjem ligger det enorme mengder analoge kameraer og støver ned, så mitt første råd er å forhøre deg i familien om noen har slik liggende. Sannsynligheten for det er stor. Se etter kameraer som enten tar 35mm eller 120 film. Som nybegynner vil jeg anbefale 35mm. Det er billigst og praktisk når man lærer, men også fotografer i verdensklasse benytter 35mm film.

Ute på det store nettet har prisene på analogt utstyr skutt i været siste årene. Ting du nesten fikk kastet etter deg før koster nå (ti)tusenvis av kroner. Man kan fortsatt gjøre mange gode kjøp, men det krever ofte litt mer tid, flaks eller undersøkelser. Både billige kompaktkameraer fra 70 og 80-tallet med tvilsom elektronikk og mekaniske arbeidshester har mangedoblet seg i pris. Skal man først betale en del er derfor min anbefaling å velge mekanisk kamera produsert i store volum. Da får man ofte reparert det, og det er deler tilgjengelig. Men som sagt, begynn med å forhør deg med familien om de har noe liggende.

Fotografering med 4×5″ film er både moro og dyrt.

Min sterkeste anbefaling er å starte med et kamera som har muligheter for å justere blender, lukker og ISO manuelt. Dernest er et viktig valg om du vil ha autofokus eller manuellfokus. Ønsker man kamera med utskiftbar optikk er det kjekt å velge et system man kan vokse i senere, det slipper man å tenke på hvis man går for et kamera uten utskiftbar optikk. Har man et digitalt systemkamera kan det også hende at de har analoge kameraer som man kan benytte samme optikk på.

Noen enkle og rimelige kameraer jeg trygt kan anbefale å starte med er for eksempel Canon EOS 500n eller Canon EOS 300, begge bør man finne for under 500kr på Finn med et kitobjektiv. Sørg for å velge et som ikke ser ut som det har vært i krigen. Har du noe til overs kan du kjøpe et bedre objektiv eller bruke de på mer film. Begge kameraene har mulighet for full manuell kontroll og autofokus. I tillegg har de innebygd blits og mulighet for auto program om man skulle ønske det. Begge disse kameraene var beregnet på amatørsegmentet da de i sin tid ble lansert, og de er derfor ikke fullpakket med avanserte muligheter. Alt av EF objektiver passer på disse to, så her har man enorme mengder optikk å velge i. Et EOS kamera er en fin start, spesielt om man har Canon digital EOS fra før. Det finnes også massevis av modeller i semipro segmentet og i pro segmentet, med andre ord finner du alt i EOS verdenen om du ønsker å utforske den.

Gammelt Agfa kamera fra 1950 tallet.

Er du mer giret på et eldre, mekanisk kamera med manuell fokus er Olympus OM 1 eller 3 gode alternativer. Fantastiske kameraer, hendig design og masse kvalitetsoptikk. Prisen er heller ikke avskrekkende, og man kan fint finne kamera med et 35mm eller 50mm for under 1000kr. Selv har jeg 35, 50 og 85mm til de, og det er nok 35mm som er mest benyttet. Andre kameraer som er solide valg er diverse Pentax K kameraer, for eksempel Pentax KX, LX, MX og K1000. Mange eldre kameraer har lysmåler som enten ikke virker, er upålitelig eller ikke passer til dagens batterier uten ombygging. Det er egentlig ikke så mye å bry seg om da man kan måle lyset på andre måter, for eksempel med en lysmåler-app på telefonen, ekstern lysmåler eller et digitalkamera. En enkel og forbausende nøyaktig måte er å bruke app på telefonen, selv benytter jeg Lightmeter appen.

Vil mer over på type Holga og Lomo greier, kan for eksempel Holga eller Diana kameraer være tingen. Disse er plastic fantastic, meget i begrenset i funksjonalitet og moro å bruke – dog med et helt spesielt uttrykk som ikke alle liker eller passer til alt.

Ute på tur med Mamiya RB 67

I tillegg finnes det selvsagt hundrevis av andre modeller å velge mellom, skulle jeg gått inn på alt hadde jeg skrevet i flere tiår. Det er merker som Hasselblad, Rolleiflex, Contax, Mamiya, Yashica, Konica, Leica, Fujifilm, Nikon, Ricoh og mange mange flere – i prisklassen noen hundrelapper til hundretusener.

Ok, så du har skaffet deg kamera og objektiv – hva nå? Blås det rent for støv, sett i ferske batterier om det batterier bruker, ta noen bilder uten film i på forskjellige innstillinger for å se om det tilsynelatende virker. Ser det ut som et kamera og høres ut som et kamera så har du en god start. Kjøp deg så en billig rull med film, gjerne fargefilm da det er litt flere sjapper som fremkaller det. Kodak Colorplus 200, Kodak Gold 200, Kodak Ultramax 400 eller Fujicolor C200 er trygge valg i 35mm film. Er du på 120-format kan for eksempel Lomo color negative 400 være et rimelig valg. Kodak Portra og Ektar er dyre og greit å styre unna i testfasen om du ikke finner noen gode tilbud eller utgått på dato og godt lagret.

Filmruller klar til fremkalling. 120-film i farge fra Kodak og Lomography.

Test så kameraet med denne filmrullen du har kjøpt. Ta gjerne bilde med digitalkamera og så det samme med analogt med samme innstillinger – da vet du at du har eksponert godt. Husk å stille inn ISO på kameraet selv dersom det ikke gjør det automatisk med DX-koding. Ta bilder på forskjellige lukkertider for å sjekke at de virker og er nøyaktige. Er du litt mer geek finnes det for øvrig apper som man kan benytte for å sjekke at lukkertidene er korrekte på kameraet. Mange gamle, mekaniske kameraer har litt eller mye unøyaktighet i lukkertiden – da må du enten vite om det og eksponere deretter – eller sende det til overhaling. I Norge er for eksempel Antonio Stasi i Bergen og Servicemannen Pål Vangsøy gode alternativer for å overhale/reparere analoge kameraer.

Når du er ferdig så spol tilbake filmen manuelt om kameraet ikke gjør det automatisk. Fremkall så filmen, gjerne med skanning i ok jpeg kvalitet i tillegg. Studer resultatet. Tok du digitale bilder som jeg foreslo så se på de side by side for å se om du har noen store eksponeringsavvik.

Ser det bra ut er det fra nå av tut og kjør – ble det ingen bilder eller feileksponerte bilder har du en jobb å gjøre med feilsøking. Ta en ny rull, og få gjerne hjelp i en fotobutikk til å sette i filmen om du ikke har erfaring med slikt selv. Minimum søk på Youtube etter instruksvideo. Til og med erfarne fotografer klarer å sette i filen feil nå og da – plutselig får de en fat roll, fastkjørt film eller har eksponert papiret i 120-filmen istedenfor filmen. Når selv erfarne fotografer klarer å gjøre dette, skal du ikke som førstegangsbruker heller forvente at ting går som smurt i starten.

Er du fornøyd med testene så la den analoge verdenen åpenbare seg foran deg – der er så vanvittig mye spennende – både gammelt og nytt. Lek og lær, kos deg masse. Noe bannskap underveis må du regne med. Skal jeg komme med noen småtips til starten så er det å glemme push, pull,  20-30 år gammel film og all verdens eksperimentelle fremkallingsmetoder. Start basic, lær basic – kjør så på med eksperimentering.

Til slutt kan jeg runde av med en salig blanding av tips til steder for å finne tips, likesinnede, butikker og lignende:

Har du noen favorittsteder på nettet for analog inspirasjon og glede? Noen favorittbutikker enten på web eller fysisk butikk? Eller kanskje en podcast du liker? Del gjerne i kommentarfeltet!

Leave a Reply